Wyszukiwanie w bazie wiedzy

 
Sprzedawca w branży mięsnej

 

LISTA KONTROLNA

 

Sprzedawca w branży mięsnej

 

Określenie obszaru pracy

  1. Opis realizowanych w przedsiębiorstwie zadań

    Sprzedaż mięsa i jego przetworów w handlu detalicznym lub hurtowym.

  2. Liczba i kwalifikacje osób

    12 osób, wykształcenie: średnie, zawodowe

  3. Czy zatrudnione są kobiety?

    Tak

  4. Czy zatrudnieni są młodociani pracownicy?

    Nie

Szkodliwe czynniki biologiczne

 

Jakie szkodliwe czynniki biologiczne mogą występować na stanowisku pracy?

 

Patrz informacje:

 

BioInfo/Analiza ryzyka/czynniki wiodące w wybranych grupach zawodowych/ przetwórstwo mięsne – ubój, rozbiór mięsa, produkcja wędlin oraz wyrobów mięsnych

 

 

Informacja o szkodliwych czynnikach biologicznych

Tak

Nie

Uwagi

Czy występują czynniki z 2. grupy zagrożenia?

x

 

Środki ochrony indywidualnej - rękawice ochronne. Zachowanie zasad higieny osobistej, w tym mycia i dezynfekcji rąk, zapewnienie środków dezynfekcyjnych, Unikanie zranień. Dezynfekcja noży

Czy występują czynniki z 3. grupy zagrożenia?

x

 

Dobrowolne szczepienia pracowników przeciw Covid-19, Środki ochrony indywidualnej, dezynfekcja powietrza i powierzchni

Czy występujące czynniki mogą wnikać do organizmu drogą bezpośrednią (skaleczenie)?

x

 

Praca w rękawicach, zachowanie zasad higieny osobistej, w tym mycia i dezynfekcji rąk.

Czy występujące czynniki mogą wnikać do organizmu drogą pokarmową?

x

 

Zakaz jedzenia i picia na stanowiskach pracy, zachowanie zasad higieny osobistej, w tym mycia i dezynfekcji rąk.

Czy występujące czynniki mogą wnikać do organizmu drogą powietrzno-pyłową lub powietrzno-kropelkową?

x

 

 

Czy występujące czynniki biologiczne posiadają działanie alergizujące?

 

x

 

Czy występujące czynniki biologiczne posiadają działanie toksyczne?

 

x

 

Czy występujące czynniki biologiczne stwarzają szczególne zagrożenie np. dla kobiet w ciąży lub młodocianych?

x

 

 

Informacje o przebiegu prac i wykonywanych czynnościach zawodowych

Co jest źródłem czynników biologicznych?

- Czy jest kontakt z krwią?

- Czy jest kontakt z innym materiałem potencjalnie zakaźnym, jakim?

 


x

 

 

- Kontakt z krwią zwierząt, surowe mięso i kości.
- Kontakt z klientem i narażenie na SARS-CoV-2 i grypę

Czy znana jest ilość (objętość), stężenie czynnika biologicznego?

 

x

 

Jak często wykonywane są czynności w narażeniu na szkodliwe czynniki biologiczne?

Codziennie

Jakie typowe czynności są wykonywane przez pracownika?

Do zadań pracownika należy:

  • obsługa klientów
  • przyjmowanie dostaw mięsa i jego przetworów
  • przechowywanie mięsa i jego przetworów w punkcie sprzedaży
  • przygotowywanie mięsa i jego przetworów do sprzedaży oraz jego ekspozycja i oznaczenie
  • obsługiwanie klientów podczas sprzedaży mięsa i jego przetworów zgodnie ze standardami jakości
  • zawieranie transakcji sprzedaży oraz przyjmowanie i wydawanie dokumentów z nią związanych
  • kontrolowanie jakości sprzedawanego mięsa i jego przetworów
  • organizowanie stanowiska pracy
  • zapewnienie standardów czystości i jakości w sklepie, jego obrębie oraz na ladzie.

Jak długo może trwać narażenie na szkodliwe czynniki biologiczne?

8 godzin

Jakie są drogi przenoszenia czynników biologicznych w środowisku pracy?

Głównie drogą bezpośrednią poprzez kontakt skóry z zanieczyszczonym materiałem lub powierzchnią, skaleczenie oraz drogą powietrzno-kropelkową

Czy wykonywane są czynności obejmujące wiele etapów manualnych?

x

 

Krojenie i mielenie mięsa i wyrobów

Czy jest możliwość skaleczeń?

x

 

 

Czy wykonywane są czynności generujących powstawanie bioaerozoli?

x

 

Mycie myjką wysokociśnieniową podłogi

Czy kiedykolwiek były wykonywane pomiary?

 

x

 

W jaki sposób są gromadzone/usuwane odpady?

Odpady żywnościowe, niejadalne produkty uboczne i inne śmieci są składowane w zamykanych pojemnikach, łatwych do czyszczenia i dezynfekcji. Odpady są przekazywane odbiorcom posiadającym stosowne zezwolenia na odbiór, przetwarzanie lub utylizacje. W zakładzie prowadzona jest ewidencja kart przekazania odpadów i kart ewidencji odpadów. Odpady żywności przeterminowanej lub nie nadającej się do spożycia składowane są w pojemnikach o kodach: 16 03 80. Natomiast odpady poprodukcyjne mięsa w pojemnikach o kodach 02 02 02 (odpadowa tkanka zwierzęca) oraz 02 02 03 (surowce i produkty nie nadające się do spożycia i przetwórstwa).

Czy występowały zachorowania związane z wykonywaniem czynności w narażeniu na czynniki biologiczne?

 

x

 

Czy jest prowadzony rejestr prac narażających na działanie szkodliwego czynnika biologicznego oraz rejestr pracowników zatrudnionych przy takich pracach

x

 

 

Klasyfikacja czynności

Czy wykonywane są czynności zamierzone?

Czy wykonywane są wyłącznie czynności niezamierzone?

Czynności niezamierzone.

Stosowane działania ochronne

Stopień hermetyczności i środki hermetyczności

Czy są stosowane, a jeśli tak, to jakie i czy odpowiadają one wymogom opisanym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2005r.?

Stopień hermetyczności 2

Działania systemowe

Czy zapewniony jest przenośna lub stacjonarna myjka do przemywania oczu?

x

 

 

Czy profilaktycznie stosowane są mydła i środki dezynfekujące?

x

 

 

Czy pracownicy mają możliwość oddzielenia odzieży roboczej i cywilnej?

x

 

Szatnie dla pracowników

Czy pracodawca zapewnia możliwość regularnego czyszczenia i zmiany ubrań ochronnych i roboczych?

x

 

Ubrania – czyszczone przez firmę zewnętrzną według potrzeby. Dodatkowo pracownicy wyposażani są w ochronne jednorazowe fartuchy

Czy na stanowisku pracy jest możliwość umycia rąk?

x

 

 

Działania techniczne

Czy pomieszczenia są klimatyzowane/wentylowane mechanicznie?

x

 

 

Czy regularnie wymieniane są filtry w instalacji klimatyzacyjnej?

 

x

Regularne czyszczenie wentylacji mechanicznej

Czy prowadzona jest sterylizacja pomieszczenia?

x

 

Stosowane są przepływowe lampy wirusobójcze i bakteriobójcze

Czy prowadzona jest dezynfekcja narzędzi, tasaków, noży itp.?

x

 

Środki do dezynfekcji, sterylizatory do noży

Czy powierzchnie ścian i podłóg są łatwo zmywalne i umożliwiają ich dezynfekcję?

x

 

 

Czy stosowane są maty dezynfekujące?

 

x

 

Czy narzędzia są przypisane do pomieszczeń i regularnie czyszczone i dezynfekowane?

x

 

 

Stosowane są bezdotykowe dozowniki środków do mycia rąk i środków dezynfekcyjnych, jednorazowe ręczniki papierowe.

x

 

W wydzielonych miejscach wraz z instrukcjami

Stały nadzór sanitarny, kontrola czystości

x

 

 

Systematyczna i skuteczna dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja (DDD)

x

 

 

Działania organizacyjne

Czy zostało przeprowadzone szkolenie w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy?

x

 

 

Czy przeprowadzany jest okresowy instruktaż dla pracowników z zakresu narażenia szkodliwe czynniki biologiczne?

x

 

 

Czy prowadzone są szkolenie z zakresu bezpiecznej pracy z niebezpiecznymi urządzeniami? Czy stosowane są odpowiednie oznaczenia i osłony?

x

 

 

Czy przeprowadzany jest okresowy instruktaż dla pracowników z zakresu higieny rąk?

x

 

 

Czy pracownicy posiadają ważne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych

x

   

Czy przeprowadzany jest instruktaż dla osób niebędących pracownikami i wykonujących prace zlecone na terenie zakładu z zakresu narażenia szkodliwe czynniki biologiczne?

x

 

 

Czy pracownicy znają i stosują procedury dezynfekcji pomieszczeń i urządzeń?

x

 

Według wewnętrznych procedur

Czy środki do dezynfekcji są przechowywane we właściwych warunkach?

x

 

 

Czy jest dostęp wyłącznie dla osób uprawnionych?

x

 

 

Czy jest plan/instrukcja postępowania awaryjnego na wypadek skaleczenia?

x

 

 

Czy jest plan/instrukcja postępowania awaryjnego na wypadek podrażnienia oczu?

x

 

 

Czy pracownicy są poinformowani o szczepieniach ochronnych?

x

 

SARS-Co-V-2, grypa – zaszczepieni są wszyscy pracownicy.

Czy jest prowadzona kartoteka badań profilaktycznych?

 

x

 

Czy przestrzegany jest bezwzględny zakaz jedzenia i picia na stanowisku pracy?

x

 

 

Czy przeprowadzany jest okresowy instruktaż dla pracowników z zakresu narażenia szkodliwe czynniki biologiczne?

x

 

 

Czy zostało przeprowadzone szkolenie w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy?

x

 

 

Czy przeprowadzany instruktaż dla osób niebędących pracownikami a wykonujących prace zlecone na terenie zakładu z zakresu narażenia szkodliwe czynniki biologiczne?

 

x

Nie mam takiej potrzeby

Czy są stosowane oznakowania stanowisk pracy znakiem „zagrożenie czynnikiem biologicznym”

 

x

Znak umieszczony na kontenerze z odpadami niezdatnymi do spożycia

Czy jest zakładowy plan higieny ?

x

 

 

Czy jest zapewniona profilaktyka poekspozycyjna?

x

 

 

Środki ochrony indywidualnej

Czy stosowana jest odzież robocza?

x

 

 

Czy zapewniona jest ochrona rąk (rękawice)?

x

 

Rękawice nitrylowe

Czy zapewniona jest ochrona oczu?

 

x

 

Czy zapewniona jest ochrona układu oddechowego

x

 

Jednorazowe maseczki medyczne

Czy stosowane jest obuwie robocze?

x

 

Antypoślizgowe obuwie