Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Tendencje zmian w handlu detalicznym |
Struktura branżowa sklepów |
Instytucje wspomagające |
Podstawowe zadania pracowników |
Czynniki niebezpieczne, szkodliwe i uciążliwe |
Charakterystyka przepisów prawnych |
Obowiązki pracodawców mikro i małych firm |
Zasady bhp przy wykonywaniu prac w mikrofirmach |
Wskazania dotyczące oceny ryzyka zawodowego |
Przepisy i normy |
Bibliografia |
ZAGROŻENIA CZYNNIKAMI CHEMICZNYMI
|
Pytania / obserwacje |
Działania poprawiające stan bhp |
Zagrożenia toksycznymi środkami do zwalczania owadów i gryzoni oraz konserwacji owoców i warzyw
|
Czy występują zagrożenia dla zdrowia ludzi toksycznymi środkami (pestycydami) do zwalczania owadów i gryzoni?
|
|
Czy występują podrażnienia skóry rąk u pracowników mających kontakt z owocami i warzywami oraz innymi towarami? |
Stosowanie środków ochrony indywidualnej rąk oznaczonych znakiem CE i posiadających ważną deklarację zgodności WE |