Misją Instytutu jest dzialalność naukowo-badawcza prowadząca do nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych użytecznych w kształtowaniu warunków pracy zgodnych z zasadami bezpieczeństwa pracy i ergonomii oraz ustalanie podstaw naukowych do właściwego ukierunkowywania polityki społeczno-ekonomicznej państwa w tym zakresie.
Piece komorowe są uniwersalnymi piecami piekarskimi stosowanymi do wypiekania szerokiego asortymentu pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego.
Przystosowane są do zasilania:
Równomierny rozkład temperatury w każdym punkcie pieca oraz wilgotność, to czynniki decydujące o jakości wypieku. Piece komorowe spełniają te wymagania. Wykonane są z wysokiej jakości stali szlachetnych (kwasoodpornych). Termopary wewnątrz komory pieca pozwalają na kontrolowanie temperatury komór
W miejscu zainstalowania pieców niezbędna jest wentylacja zapewniająca dobre warunki pracy. Piekarz obsługujący piece powinien posiadać odpowiednie przeszkolenie i kwalifikacje pozwalające na jego obsługę, a także odpowiednie ubranie: fartuch ochronny, czepek, obuwie antypoślizgowe, rękawice. Do wyjmowania pieczywa z pieca powinien używać łychy drewnianej lub metalowej uniemożliwiającej uszkadzanie wewnętrznej powierzchni pieca. Usytuowanie komory załadunkowej pieca powinno być takie aby piekarz mógł swobodnie operować łychą do wkładania i wyjmowania pieczywa z pieca..
Główne zagrożenia związane z obsługą pieców to zagrożenia: